Το κασελάκι του δούκα!

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή της δημιουργίας της τράπεζας της Αγγλίας. Το συγκεκριμένο ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1694, σε μια περίοδο έντονων οικονομικών και στρατιωτικών αναγκών του αγγλικού φέουδου. Ο κύριος λόγος της ίδρυσής της ήταν η χρηματοδότηση του πολέμου μεταξύ της Μεγάλης Συμμαχίας (Αγγλία, Ολλανδία, Αυστρία), υπό τον Γουλιέλμο Γ’ της Οράγγης,  κατά του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας. Η διεξαγωγή του πολέμου απαιτούσε χρήματα τα οποία έπρεπε να μαζευτούν από τις περιοχές οι οποίες συγκροτούσαν τα αντιμαχόμενα μέρη.

Τη συγκεκριμένη περίοδο τα φέουδα στην Ευρώπη αποτελούνταν από μικρότερες περιοχές οι οποίες ονομαζόντουσαν δουκάτα.  Κάθε δουκάτο είχε ως διοικητή, ως αρχηγό, τον δούκα ο οποίος αποτελούσε βασικό θεσμό διακυβέρνησης των φέουδων. Ο κάθε δούκας διορίζονταν από τον βασιλιά. Επειδή δεν υπήρχαν νόμοι ασκούσε όλα τα είδη των εξουσιών (δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική). Αυτός είναι κι ο κύριος λόγος όπου όμορες περιοχές στο ίδιο φέουδο παρουσίαζαν διαφορετική ανάπτυξη, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Μια σημαντική υποχρέωση του κάθε δούκα ήταν η συλλογή των φόρων και η αποστολή μέρους τους στον βασιλιά. Για τον λόγο αυτό συγκροτούνταν ομάδες αποτελούμενες από μερικούς στρατιώτες οι οποίοι συνόδευαν μια άμαξα με ένα μπαούλο επάνω. Αναλόγως με το μέγεθος του, το μπαούλο μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κασέλα ή  «κασελάκι».

Όταν το «κασελάκι» γέμιζε με τα νομίσματα των φόρων, επέστρεφε στην πρωτεύουσα του δουκάτου για να αδειάσει και να συνεχίσει τη περιοδεία του. Ήταν αρκετές οι φορές όπου φοροεισπράκτορες έπεφταν θύματα, εθελούσιας ή μη, ληστείας με στόχο πάντοτε το «κασελάκι».

Το ύψος της συνεισφοράς του κάθε φορολογούμενου στο «κασελάκι» αποτελούσε ευθύνη του αρχηγού της συνοδείας της άμαξας. Θα μπορούσε να οριστεί, με σημερινούς όρους,  σαν τον αρχηγό του περιοδεύοντος πολιτικού συμβουλίου.  Όσο μεγαλύτερη βόλτα έκανε το κασελάκι, τόσο περισσότερα νομίσματα μαζεύονταν, άρα, τόσο περισσότερο εδραιωνόταν η  εξουσία του τοπικού δούκα, αφού έστελνε περισσότερα νομίσματα στον βασιλιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πώς η επιτυχής περιοδεία του «κασελάκι» εξασφάλιζε ή μη την μακροημέρευση του δούκα στην εξουσία.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετοί αιώνες!  Εξακολουθεί όμως η επιτυχής ή μη περιοδεία του «κασελάκι» να κρίνει την εξουσία του δούκα ανεξαρτήτως αν αυτό είναι γεμάτο ή αδειανό! Συγκυρία;