Κράτος: Εξέλιξη ή Κατάρρευση;

Αναλόγως θα πρέπει να περιοριστεί η δύναμη των εταιρειών ή είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για την πρόοδο σε μια  κοινωνία;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ισορροπίες αλλάζουν, και η κατεύθυνση αυτής της αλλαγής εξαρτάται από τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα.

Η ευθύνη των πολιτικών έχει υπάρξει καθοριστική στην πορεία των ετών, στην πορεία του χρόνου.

ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΗΘΙΚΟ

Οι πολιτικοί διαμορφώνουν τον δημόσιο λόγο και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις. Ένας πολωτικός λόγος, που συχνά υιοθετείται για την κινητοποίηση της εκλογικής βάσης, διχάζει μακροχρόνια την κοινωνία και υπονομεύει τη δυνατότητα διαλόγου.

Ο λαϊκισμός, με τις απλοϊκές λύσεις που προτείνει, μπορεί να προσελκύσει απογοητευμένους πολίτες, αλλά νομοτελειακά αφήνει τα προβλήματα άλυτα ή τα περιπλέκει περισσότερο.

Η αποξένωση των πολιτικών από τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών, η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η αδυναμία προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η τεχνολογική πρόοδος ή η κλιματική κρίση, επιδεινώνουν τη δυσπιστία απέναντι στο κράτος.

Παράλληλα οι πολίτες έχουν εξίσου σημαντική ευθύνη.

Η επιλογή πολιτικών στη βάση του φόβου, της αγανάκτησης, της εξυπηρέτησης, χωρίς κριτική σκέψη, συχνά ενισχύει φαινόμενα πολιτικής ανευθυνότητας.

Η έλλειψη συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση, υπονομεύει την εκπροσώπηση(βλ. συμμετοχή στις εκλογές) και τη λειτουργία της δημοκρατίας. 

Η ευκολία με την οποία υιοθετούνται ακραίες ή απλοϊκές απόψεις αντικατοπτρίζει την αποτυχία καλλιέργειας μιας κουλτούρας διαλόγου και συνεργασίας(βλ. δήμος Σικυωνίων).

Η βελτίωση της σχέσης πολιτικών και πολιτών απαιτεί υπευθυνότητα, όραμα και προσαρμοστικότητα.

Η κριτική σκέψη, η ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή ίσως διασφαλίσει ένα βιώσιμο και σταθερό μέλλον για τις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Ίσως προλαβαίνουμε… ίσως… εναλλακτικά μπορεί να το αναθέσουμε σε μια εταιρεία! Ίσως…